В Києві висадили 200 тис. квітів на честь дружби з Японією

Двісті тисяч квітів висадили в Києві на честь дружби України з Японією. Гігантський ієрогліф, цвіт сакури, витончені гейші – усе це з рослин змайстрували столичні комунальники.

Зараз на Співочому полі тривають останні приготування до відкриття тематичної виставки. Якою побачили країну Сонячного сходу українські ланшафтні дизайнери – бачила Поліна Спасенко.

Японський садок з українською завзятістю. Ландшафтний дизайнер Світлана роздає команди підлеглим. Ще трохи і це місце перетвориться на справжню східну оазу тяніва. З будиночком для чаювання.

“Люди, які проходять чайну церемонію, вони налаштовуються медитувати”.

Самим зеленбудівцям – не до медитацій. Копають, саджають і гейшу наряджають.

“Підбирали ми до… да, якраз, бачте, підфігуру, зачіску їй робили, бачте”.

А тут у центрі уваги – ось такі велетенські карпи. Це – один із давніх японських символів.

головний ландшафтний дизайнер Голосіївського району КО “Київзеленбуд” Алла Філіпова

” Вони символізують досягнення мети, тому що пливуть проти течії”.

Мета ж ландшафтників – достовірно відтворити східний колорит українськими квітами.

“Це наші квіти – це не традиційні японські квіти. Це наші квіти які ми вирощуємо і, можливо, автентичність певних елементів не зовсім збережена, але знову ж таки це “Японія очима українців”, – каже генеральний директор КО “Київзеленбуд” Михайло Наконечний.

Навіть легендарну сакуру зеленбудівці примудрилися змайструвати з традиційних для наших широт сурфіній. Дерево, хоч і несправжнє, зате цвістиме ціле літо.

“В ландшафті японському переважають саме зелень, зелені відтінки і тільки подекуди, вкрапляються квітучі рослини. Треба мати відчуття міри, щоб не “перегодувати” цими квітами, розумієте?”, – каже головний ландшафтний дизайнер Оболонського району КО “Київзеленбуд” Світлана Кузнєцова.

Аби ні з чим не переборщити, українські дизайнери консультувалися з японськими колегами.

“Ми переживали, що в саду каменів кожен камінь повинен позначати якусь річ, їх там певна кількість має бути. Насправді, все трошки простіше”, – каже начальник відділу ландшафтного дизайну КО “Київзеленбуд” Наталія Снопок.

Щоб завершити створення десяти композицій, у комунальників є ще один день. Уже завтра побачити усю цю красу на власні очі зможуть усі охочі.